Referenssit

VAV-konserni hankki Ecos-avainkaapin parantamaan asumisturvallisuutta

VAV-konserni omistaa 11 000 asuntoa Vantaan alueella ja joka kymmenes vantaalainen asuu VAV-kodissa. “Haluamme olla haluttu vuokranantaja sekä vastuullinen työnantaja. Asumisturvallisuus on ollut yksi toimintamme painopisteistä jo muutaman vuoden ajan. Ecos-avainkaapin hankinta auttoi meitä parantamaan huoltoavainten avainturvallisuutta ja sitä kautta myös asumisturvallisuutta”, kertoo VAV:lla älyavainkaapin vaihdosta vastannut Hanna Pölkki.

VAV on tehnyt paljon avainhallinnan kehittämiseksi asuinkiinteistöissään: luonut avainrekisterit ajantasaiseen avainten hallintaan ja seurantaan, siirtänyt avainhallinnan sähköiseksi, auditoinut elektromekaaniset lukostot, luonut lukosto-ohjeistukset avainhallinnan yhteistyökumppaneille ja niin edelleen. “Edellytämme kumppaneiltamme ensiluokkaisen turvallista toimintaa avainten hallinnassa ja haluamme, että asia on myös itsellämme kunnossa”, kertoo Pölkki.

Ecos-avainkaappi suunniteltiin vastaamaan VAV:n tarpeisiin

Vanhan avainkaapin käytössä oli kuitenkin välillä haasteita: huoltoavaimet eivät aina palautuneet oikeisiin koukkuihin, eivätkä pysyneet niissä. Aikaisempi avainhallinta tapahtui manuaalisin kirjauksin, eikä avainten käyttöä voinut seurata reaaliaikaisesti. Kun Pölkki etsi uutta, VAV:n vaatimuksiin sopivaa avainkaappia, yksi vaihtoehdoista oli Ecos.

“Kaapin valinnassa kannattaa pohtia muun muassa avainten määrää, avainten käyttötarkoitusta ja käyttöoikeuksien määritystarvetta avaimittain tai käyttäjäryhmittäin. Ecos-avainkaapit suunnitellaan aina vastaamaan käyttötarpeita. Ominaisuuksia on helppo laajentaa asennuksen jälkeenkin, eikä kaappia tarvitsee kuljettaa pois paikaltaan”, toteaa TEXA:n tuote- ja kehityspäällikkö Henri Piironen.

Ecos-avainkaapeissa käyttäjät tai käyttäjäryhmät luodaan pilvipalveluun, jossa tietoja voi hallinnoida joko kaapin käyttöpaneelin tai selainkäyttöliittymän kautta. Päivitykset, käyttäjäoikeuksien hallinnointi ja esimerkiksi hätäavaukset onnistuvat täysin etänä. Avaimet noudetaan kulkutunnisteen tai PIN-koodin avulla ja käyttäjät voivat tehdä avaimille myös varauksia.

Integroitavuus ja nopea toimitusaika vaikuttivat avainkaapin valintaan

Muun muassa integroitavuus ja toimitusaika vaikuttivat kaapin valintaan. “Ecos-avainkaapissa oli nopein toimitusaika ja avainpaikoissa sekä määrissä oli huomioitu jo tulevan kasvumme tarpeet. Kaapissa oli kaikki tarvitsemamme ominaisuudet ja se mahdollisti ketterät integraatiot kulunvalvontajärjestelmien välillä. Kaapin avainplugit saa lukittua ja Ecos Care –ohjelmiston käyttö oli selkeää. Saimme myös referenssin kautta palautteen, jossa oli oltu erittäin tyytyväisiä kaapin valintaan”, Pölkki kertoo.

Kaapin vaihdon yhteydessä VAV teki yleisavaininventaarion ja järjesteli avaimet valmiiksi asennuspäivää varten. “Tiedotin kaapin vaihdosta henkilökuntaa ja avainten käyttäjiä systemaattisesti ja varmistin, että kaikki käyttäjät osaavat käyttää kaappia. TEXA:n järjestelmäasiantuntija Niko Malmi piti lopuksi pääkäyttäjille Ecos Care –ohjelmiston käyttäjäkoulutuksen”, Pölkki toteaa.

Odotukset täyttyivät lisäturvan ja helppokäyttöisyyden osalta

Kaappi on ollut käytössä noin puoli vuotta. Se on täyttänyt VAV:n odotukset tuomalla avainten hallinnointiin lisäturvaa muun muassa kertomalla reaaliaikaisesti, mitkä avaimet ovat lainassa ja kenellä. “Näemme, jos jokin yksittäinen avain on sisäisen ohjeistuksemme vastaisesti pitkään lainassa ja voimme puuttua asiaan aikaisempaa paremmin. Kaappi on myös osoittanut, että VAV edellyttää avainten kanssa vastuullista toimintaa ja teemme käyttäjien kanssa tärkeää työtä asumisturvallisuuden sekä avainturvallisuuden parantamiseksi”, Pölkki kertoo

Avainkaapin käytön helppous on Pölkin mukaan yllättänyt, sillä avaimia ei ole tarvinnut enää etsiä esimerkiksi vääristä koukuista. “Avainkaappi on simppeli ja meillä kaikki käyttäjät ovat antaneet positiivista palautetta sen käytön helppoudesta. Myös Ecos Care -ohjelmisto on hyvin selkeä ja käytön oppii helposti. Järjestelmä on koettu helpoksi käyttää ja käyttäjälähtöisesti suunnitelluksi”, hän toteaa. Jatkossa avainkaapin käyttöä harkitaan myös esimerkiksi urakoitsijakäyttöisten avainten hallintaan.

Täysin vaivaton avainkaapin vaihto

VAV ja TEXA ovat tehneet yhteistyötä aikaisemminkin lukitusten, lukostojen ja avainten parissa. “Kaikki on sujunut aina tosi hyvin: esimerkiksi Joonaksen ja Anssin kanssa on helppoa asioida ja tehdä yhdessä ja texalaiset ovat olleet aina tosi luotettavia. Texalaisilla on aito halu saada asiakkaidensa lukosto- ja avainhallinta hallitummaksi, turvallisemmaksi ja paremmaksi. Kaikki mitä olemme tehneet yhdessä ja tapa, jolla he välittävät avainturvallisuuden ja lukostojen hallinnan sanomaa, on ollut tosi positiivista ja vastuullista. Luottamus heihin vaikutti osaltaan myös kaapin valintaan”, Pölkki kiittää.

“Avainkaapinkin kanssa projekti eteni alun perin sovitun aikataulun ja kustannusten mukaisesti. Tilaajan kannattaa itsekin sitoutua projektiin ja varata aikaa sen läpivienniksi – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. TEXA:lle iso kiitos täysin vaivattomasta avainkaapin vaihdosta!” Pölkki kiteyttää.

TEXA on Suomen ainoa saksalaisten Ecos-avainkaappien valtuutettu maahantuoja. Kaapit toimitetaan aina tarpeisiin räätälöityinä, ja hoidamme järjestelmäsuunnittelun kanssanne tehdyn tarvemäärittelyn pohjalta. Suora yhteytemme valmistajaan takaa nopean avun myös mahdollisissa tukitarpeissa – ota yhteyttä!