Työntekijätarinat

Tehtaalla työskennellyt Jyrki alkoi kaipaamaan liikkuvampaa työtä staattisen tehdastyön tilalle. Kun lukioaikainen tuttava suositteli TEXAlla auki olevaa lukkoseppäharjoittelijan paikkaa hänelle, ei hänen tarvinnut kauaa miettiä alan vaihtoa. Vuosi oli 2011, ja edelleen yli 10 vuoden jälkeen Jyrki viihtyy alalla.

Hyppy tuntemattomaan

Jyrki oli alanvaihtajana täysin noviisi lukitukseen liittyvissä asioissa, eikä hänellä ollut alan koulutusta. Hän kuitenkin lähti rohkeasti kokeneen asentajan matkaan ja pääsi näin ottamaan ensimmäiset askeleensa kohti lukkosepän uraa. Hän muistaa edelleen ensimmäisen keikkansa. Se oli rivitalokohde, johon vaihdettiin kaikki lukot turvalukkoja myöten. Taltan lyöminen oveen kauhistutti ensimmäisellä kerralla, mutta siihen tottui nopeasti. Asennushommat tempaisivat Jyrkin täysin mukaansa ja hän sai heti hyvän pohjan lukkojen ja ovien parissa työskentelyyn.

”Alussa lähdettiin liikkeelle mekaanisesta lukituksesta. Kun se alkoi tulla tutuksi, siirryttiin sähköiseen puoleen ja näin oma osaamiseni elektromekaanisen lukituksen osalta alkoi vahvistua käytännön tekemisen kautta. Aloin päästä käsiksi esimerkiksi kulunvalvonta- ja rikosilmoitinjärjestelmiin. Tämä alahan kehittyy jatkuvasti, kun tulee uusia tuotteita ja internet liitetään tuotteisiin mukaan. Pidän siitä, että opittavaa on koko ajan lisää ja kokonaiskuva kasvaa. Näin mielenkiintokin pysyy yllä. Tämä heijastuu myös siviilielämääni ja olen päässyt rakentamaan itselleni älykotia.”

Oman käden jälki palkitsee

Viime syyskuussa Jyrki päätti kokeilla siipiään toisessa alan yrityksessä. Uutuudenviehätys ja pienemmän yksikön meininki houkuttelivat häntä. Hän kuitenkin huomasi nopeasti, että pienestäkin yrityksestä löytyy omat haasteensa ja mahdollisuudet omaan kehittymiseen vaikuttivat rajallisilta.

”Puolen vuoden jälkeen palasin takaisin TEXAlle. Se tuntui hyvältä, kuin kotiin olisi palannut. Täällä on tuttua ja turvallista, niin kollegojen kuin toimintatapojenkin osalta. Pidän työssäni myös siitä, että pääsee näkemään oman käden jäljen. Isoimmat onnistumisen tunteet ovat tulleet silloin, kun on esitetty mahdoton toive, jonka olenkin pystynyt toteuttamaan, kun on hiukan väännellyt ja käännellyt. On ollut hienoa esimerkiksi ratkaista tilanne, jossa ovi lukitaan viisi senttiä auki. Tai kuinka verkko-ovi lukitaan kahdella avainpesällä, kun siihen ei ole mahdollista laittaa lukkorunkoa, vaan se täytyy toteuttaa riippulukolla. On parasta, kun saa jotain valmiiksi ja toimimaan kuten on haluttu.”

Vapaa-aikansa Jyrki käyttää perheen ja omakotitalon remontin parissa. Kaksi alle 3-vuotiasta lasta ja omakotitalon ikuisuusremontti ovat melkoisia aikasyöppöjä, mutta hän kokee tämän olevan ainutlaatuista aikaa, josta aikoo ottaa kaiken ilon irti.