Referenssit

Asiantunteva lukitussuunnittelu ja ennakkolaskenta apuna KVR-urakoissa

Rakennusyhtiö Jatkeen tavoitteena on rakentaa koteja ja työpaikkoja, joissa on hyvä olla ja elää. Tämä edellyttää, että perusasioiden on oltava rakennushankkeissa kunnossa: aikatauluissa ja kustannuksissa ei saa tulla yllätyksiä ja asiakkaan kanssa sovitut asiat täytyy myös toteuttaa. Kun Jatke laskee ennakkohintoja KVR-urakoihin, Turvaexpertit auttavat lukitus- ja turvapuolen ratkaisujen suunnittelussa.

Jatke Oy:n korjausrakentamisyksikön johtaja Pasi Siikaluoma arvostaa apua kohteiden ennakkolaskennassa. “Turvaexperteillä on paras tieto lukitusratkaisuista ja he ovat hyvin ammattitaitoisia työssään. He auttavat pyyteettömästi ja haluavat olla mukana kehittämässä ratkaisuja kanssamme. Olen saanut hirveästi hienoa apua Turvaexperteiltä – monesta muusta paikasta tätä ei välttämättä saa”, Siikaluoma kiittelee.

Ennakkolaskelma eurolleen oikein

Ensimmäinen Jatkeen ja Turvaexperttien yhteinen kohde toteutettiin vuosien 2011-2012 aikana Herttoniemeen. “Se oli Forenomin huoneistohotelli ja hyvin tyypillinen KVR-kohde meille. Saimme tilaajalta määritykset hankkeen ennakkolaskentaa varten. Lukituksen toteutus oli vielä avoinna. Tämä oli itsellenikin ensimmäinen hotellikohde, joten lukituspuolen hinnanmäärittely oli ihan mahdottomuus laskea. Tein määrittelyn Turvaexperttien kanssa yhteistyössä”, toteaa Siikaluoma.

“Kohde oli hyvä esimerkki meidän välisestä yhteistyöstämme ja Turvaexperttien paneutumisesta hankkeisiin: se, mitä laskettiin ja suunniteltiin tarjousvaiheessa, myös toteutettiin. Laskelmat pitivät lopulta eurolleen paikkansa”, hän jatkaa.

Näkemys välittyy myös tilaajalle

Urakkatarjouspyynnöissä lukitusratkaisujen määrittelyt ovat Siikaluoman mukaan usein vajavaiset, sillä tilaajilla itsellään on harvoin tietotaitoa niiden tekoon. “Kun olen tehnyt Turvaexperttien kanssa yhteistyötä vuosia, huomaan jo itsekin, jos asiat eivät ole tarjouspyynnöissä oikein. Kysyn Turvaexperteiltä näkemyksen, millainen ratkaisun pitäisi oikeasti olla, ja voin näin valistaa tilaajaakin. Jos ajattelee ja laskee lukitusratkaisun toteutuksen väärin, voi tarjouksen ja lopputuloksen välilllä olla 100 000 euronkin heitto”, Siikaluoma toteaa.

Rakennusten lukitus- ja turvaratkaisut ovat kehittyneet viime vuosina paljon sähköistymisen myötä. Hintataso on noussut ja eri ratkaisujen välinen hintaskaala on suuri. Kustannusta voi painaa alas tarjousvaiheessa, mutta toteutusvaiheessa se saattaakin olla aivan toinen. “On tilaajallekin huono asia, jos tarjoaja antaa halvan hinnan, mutta todelliset kustannukset ovat moninkertaisia. Turvaexperttien näkemys laitteiston määritykseen, lukitussuunnitelman tekemiseen ja toteutuviin kustannuksiin on aina ollut oikeassa markkinahinnassa”, Siikaluoma kertoo.

Vaikka sähköiset lukitukset ovat hankintahinnaltaan kalliimpia kuin mekaaniset lukostot, Siikaluoma pitää merkittävänä asiana, että tilojen loppukäyttäjän elämä helpottuu kohteissa niiden myötä. “Meille on tärkeää, etteivät kustannukset karkaa ja kokonaisuudesta tulee toimiva. Turvaexpertit miettivät kustannustehokkaat lukitusratkaisut kohteisiin, mikä on todella merkittävä apu meille. Olemme aina löytäneet monen hintaisista järjestelmistä järkevät ratkaisut tilaajille. Oikean järjestelmän etsiminen yhteistyössä tuo hedelmää hyvänä ja kustannustehokkaana lopputuotteena”, Siikaluoma kehuu.

Yhteistyö on avain onnistuneeseen projektiin

Vuoden 2019 loppupuolella avattu kauppakeskus Lohi oli Jatke Oy:n ja Turvaexperttien viimeisin jo valmistunut yhteisprojekti. Turvaexpertit toteutti lukituksen ja oviautomatiikan sekä esteettömän kulkemisen ratkaisut, hätäpoistumistiet ja palonsulkujärjestelmien osastoivat palo-ovet. “Teimme ennakkolaskennan Suur-Seudun Osuuskaupan määritysten mukaan. Turvaexpertit olivat ratkaisevassa roolissa lukitussuunnittelussa sekä materiaalien ja laitteiston määrityksissä”, Siikaluoma kertoo.

Projekti onnistui Siikaluoman mukaan hyvin, kuten kaikki muutkin yhteisprojektit tähän asti. Hyvä ja ammattimainen yhteistyö saa jatkoa tulevista kiinteistökehityshankkeista. “Oli kyseessä kauppakeskus, asuin- tai toimistorakennus tai muu kohde, Turvaexperttien kanssa hommat onnistuvat hyvin ja aikataulussa”, hän kiteyttää.